keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Renessanssiviikolla juhlitaan vanhustyön kulttuurin muutosta

Vantaan hoivakodeissa ilakoidaan tällä viikolla paremman vanhustyön tuloksista. Vanhustyön kulttuurin muutoksessa hoivatyö kumpuaa ihmisyydestä.
Vantaan hoivakodeissa juhlitaan vanhustyön renessanssia 23.–27.11.2015. Renessanssiviikolla juhlistetaan vanhustyön kulttuurin muutos -hanketta ja ihmisläheisen hoivan toteutusta.
– Kaikissa Vantaan kolmessa vanhustenkeskuksessa juhlitaan koko viikko, mutta Simonkylässä, Malminiityssä ja Myyrinkodissa on kussakin oma ohjelmansa. Asukkaille on luvassa muun muassa elämyssaunaa, musiikki- ja tanssiesityksiä, konsertteja, eläinvieraita, yhteislauluja, lukupiirejä ja lavatansseja, Vantaan hoiva-asumisen palveluiden ylihoitaja Nina Linja kertoo.
Juhlaviikko huipentuu perjantaina joka talossa pidettäviin Renessanssi-juhliin, joissa asukkaat pääsevät nauttimaan tarjoilijoiden tarjoilemasta hienosta juhlalounaasta ja elävästä musiikista. Pääjuhlapaikalla Simonkylässä pidetään lisäksi juhlatilaisuus, jossa kuullaan tuloksia kulttuurin muutos -projektista sekä Mikael Konttisen laulua ja Susanna Haaviston tulkinta erään vantaalaisvanhuksen elämäntarinasta.
Juhlat on tarkoitettu pääasiassa vanhustenkeskusten asukkaille, omaisille sekä kutsuvieraille, mutta iloista tunnelmaa voi jokainen halukas seurata tässä blogissa.

Mikä kulttuurin muutos?

Vantaan hoiva- ja vanhainkodeissa on eletty kulttuurin muutoksen aikaa maaliskuusta 2013 lähtien. Kulttuurin muutoksen tavoitteena on ollut luoda ihmislähtöinen asenne vanhustyöhön ja pyrkiä pois laitosmaisesta hoitotyöstä ja tehtäväkeskeisestä suorittamisesta.
– Vanhustenkeskuksia on muutettu kodikkaammiksi esimerkiksi viherkasveilla, kauniilla tapeteilla, tyynyillä, verhoilla ja lyhdyillä. Kasvottomuutta on poistettu ripustamalle seinille kuvat niin asukkaista kuin työntekijöistäkin. Muutos ulottuu fyysisen ympäristön lisäksi työntekijöiden asenteisiin, asukkaiden viihtyvyyteen ja yleiseen ilmapiiriin, Nina Linja kuvaa.

Läsnäoloa ja elämäntarinoita

Asennemuutoksessa henkilökunnan työkaluina on ollut mm. omahoitajuuden kehittämismalli ja 100 asiaa omasta asukkaasta -kysely. Omahoitajuusmallissa omahoitajat antavat tietyn määrän laatuaikaa jokaiselle omalle asukkaalleen viikossa. Näin on pyritty vahvistamaan omahoitajan ja asukkaan suhdetta ja sitä, että hoitajalla on aikaa olla asukkaan kanssa aidosti läsnä.
100 asiaa omasta asukkaasta -kyselyssä asukkaalta ja tämän läheisiltä kysytään asukkaan elämän tärkeistä tapahtumista, ihmisistä sekä mieltymyksistä, toiveista ja peloista. Sadan asian lista kirjoitetaan auki elämäntarinaksi, asukkaan omakuvaksi. Teksti kirjoitetaan minä-muotoon, sillä se auttaa hoitajia samastumaan asukkaaseen.
– Elämäntarina tarjoaa myös välineitä hoitotyöhön. Kun tunnetaan asiakkaan mieltymykset ja taustat, voidaan nämä asiat ottaa huomioon arjessa: joku haluaa nukkua aamulla pidempään, toiselle on tärkeää pukeutua kauniisti. Kulttuurin muutoksen myötä tehtävien mekaaninen suorittaminen hylätään ja mietitään enemminkin, mitä asukas haluaa ja miten hänellä on hyvä olla.
Ihmislähtöinen asenne näkyy paitsi asiakkaiden, myös työntekijöiden arvostuksessa. Yksilöllisyyttä kunnioitetaan ja henkilökunnan kokemusta ja hiljaista tietoa hyödynnetään.

1 kommentti:

  1. Kuullostaapa mukavalta viikolta, onneksi äitini sai olla juuri tämän viikon intervalli jaksolla

    VastaaPoista